Canadia Authors – Informasi Penulis Di Kanada

Canadia Authors adalah situs website yang memberikan Informasi Penulis Di Kanada

Beberapa Biografi Penulis Asal Kanada – Selaku suatu negeri bilingual, Kanada memiliki asal usul jauh dari kemampuan sastera Inggeris serta Perancis- Kanada. Dari lelaran dini penyusunan Perancis- Kanada- dengan akhbar bilingual di Québec, serta Michel Bibaud seminalis Histoire du Canada diterbitkan pada tahun 1837- Penulis Perancis- Kanada sudah meyakinkan corong sastera mereka sepanjang beratus- ratus tahun.

Beberapa Biografi Penulis Asal Kanada

 

canauthors – Era ke- 20 serta dini era ke- 21 sudah jadi tempoh yang amat berarti buat kesusasteraan Perancis- Kanada, dengan pengarang jadi lebih banyak serta transenden. Teruskan membaca buat mencari 10 harus membaca bahasa Perancis- Kanada.

Roch Carrier (b. 1937)

Cukilan dari klasik Kanada Carrier The Hockey Sweater merupakan di balik rang hukum 5 dolar Kanada serta membaca: Masa adem era anak- anak aku merupakan masa yang jauh, jauh. Kita bermukim di 3 tempat- sekolah, gereja serta ajang skating- tetapi kehidupan sebenar kita terletak di ajang melaju.

Roch Carrier, novelis, cerpenis drama serta cerpenis anak- anak, merupakan salah seseorang pengarang yang sangat disayangi serta banyak dibaca oleh Québec. Huraiannya yang lucu serta nostalgia mengenai kehidupan luar bos Québec sudah jadi gesekan istimewanya semenjak publikasi terawalnya dalam wujud narasi pendek serta syair. Koleksi narasi dia, Jolis deuils, diterbitkan pada tahun 1964 buat kali awal serta sudah dianugerahkan Prix de la Province du Québec pada tahun itu. La guerre novelnya yang awal, betul tuan!, merupakan suatu roman sesudah kolonialisme yang terdapat di suatu dusun Québec ketika darurat bui Perang Bumi Kedua( 1968), serta hari ini, beliau sedang ialah salah satu buatan sastera yang sangat banyak dikaji oleh Perancis- Kanada.

Gabrielle Roy (1909-1983)

Dilahirkan di Saint- Boniface, Manitoba, Gabrielle Roy merupakan anak beruju dari 11 anak; seseorang siswa yang brilian, dia memulakan kerjayanya selaku guru di kampung- kampung kecil berapit rumahnya. Kegiatan fiksyennya ditafsirkan selaku narasi realis menarik dari bos, serta cerita nostalgia serta autobiografi dari negeri ini dengan gesekan autobiografi. Kegiatan terkenalnya, The Tin Flute, pada asalnya diterbitkan pada tahun 1945 dengan julukan kegiatan Bonheur d. Cerita ini disusun ketika Perang Bumi Kedua di area St- Henri, kejiranan Montreal, serta meneroka opini perang kepada warga. Roman ini berarti dalam pengiktirafan kesusasteraan Perancis- Kanada; Roy dianugerahi Pingat Majlis Kanada serta titel kehormat dari Université Laval pada tahun 1968. Pada tahun 1971, ia pula dianugerahkan Prix David serta ialah Kanada awal yang memenangi Prix Femina Perancis buat roman ini.

Émile Nelligan (1879-1941)

Dilahirkan di Montreal pada tahun 1879,Émile Nelligan diamati selaku salah satu penyair Québécois yang sangat muncul kerana puisi- puisinya yang istimewa serta lembut. Nostalgia, melankolis, serta peperangan serta bentrokan jadi seseorang penyair menunjukkan kegiatan kerasnya dalam kedua- dua wujud serta isi. Nelligan jadi penyair kontemporari revolusioner zamannya; Tema syair Québec dalam syair kerap chauvinistis ataupun romantis, serta selalunya style terhad. Lebih dari 100 syair( 107 pas) digabungkan oleh rakan serta ibunya serta diterbitkan selakuÉmile Nelligan et son oeuvre(Émile Nelligan serta Kerja- Nya) ketika ia terletak dalam pengungsian kerana penyakit psikologis, tempat ia tewas bumi di baya 62 tahun. Meski kerjaya bertulisnya dipotong dengan cara tiba- tiba, donasi sasteranya berikan opini yang penting kepada asal usul sastera syair Perancis- Kanada.

Jacques Poulin (b.1937)

Jacques Poulin kerap dikira selaku pengarang francophone Québec sangat Amerika Utara. Dilahirkan di St- Gédéon, Québec, pada tahun 1937, Jacques Poulin berlatih seni serta ilmu jiwa di Université Laval serta memulakan pekerjaannya selaku kaunselor edukasi kolej serta penterjemah kerajaan. Sesudah roman kedua yang berhasil, Jimmy, pada tahun 1969, Poulin menyudahi buat memberikan dirinya sepenuh era buat menulis. Kerja- Nya umumnya ditafsirkan selaku gampang, di mana tempat- tempat idilis serta kehabisan tidak bersalah mencari antara satu serupa lain dalam masalah yang kerap menyakitkan antara fable serta khayalan. Kegiatan terkenalnya Volkswagen Blues memenangi Prix Belgique- Canada di antara pengiktirafan berarti lain. Poulin memiliki senarai karunia yang tidak berakhir bukan sahaja di Kanada namun pula di luar negeri, tercantum Prix Athanase- David pada tahun 1995, Prix Molson des Arts du Canada pada tahun 2000, serta Prix Gilles- Corbel pada tahun 2008.

Anne Hébert (1916-2000)

Anne Hébert dilahirkan di Sainte- Catherine- de- Fossambault, pada tahun 1916 serta mula menulis syair dari umur belia. 2 insiden berarti menunjukkan kegiatan dia selama- lamanya- kematian sepupunya Denys Garneau( pula seseorang penyair) serta kakaknya yang satunya Marie- memberi opini pada visi puisinya. Kegiatan Hébert penuh dengan gambaran yang tidak nyata serta akurat, meneroka kesusahan serta kematian. Kegiatan populer Hebert merupakan roman Kamauraska, diterbitkan pada tahun 1970 serta dikira selaku klasik dari kesusasteraan Québec serta Kanada. Kamauraska memenangi Prix des libraires de France, serta Grand Prix dari Académie royale de la langue françaises de Belgique. Kesuksesan roman itu pula diterjemahkan ke skrin besar dengan filem oleh Claude Jutra. Pada tahun 1982, Hébert memenangi Prix Femina buat roman lain, Bimbingan four de Bassan.

Michel Tremblay (b.1942)

Michel Tremblay dilahirkan di Montreal pada tahun 1942. Mainan pertamanya, Le Train, memenangi Perlombaan Pengarang Radio- Kanada Young pada tahun 1964. Dengan kesuksesan awal mulanya, Tremblay dengan kilat menerangkan dirinya selaku seseorang bintang film populer pada setengah kedua era ke- 20 di Québec dengan Bimbingan Belles- Soeurs, game kedua yang diterbitkan pada tahun 1968. Game ini ditulis dalam joual, suatu aksen yang berhubungan dengan kategori pekerja Montreal. Dalam drama itu, permasalahan sosial, intim serta politik pada era itu dianalisis lewat suara 14 perempuan kategori pekerja, bertugas bersama di dapur yang serupa. Watak- watak Tremblay kerap timbul dalam karya- karya setelah itu, mengetuai kesempatan buat menelaah mereka seluruhnya. Dengan cara berterus terang gay, Tremblay pula melukiskan peperangan homoseksual dalam warga pada era itu. Tremblay sudah dianugerahkan gelaran Chevalier de lOrdre des Arts et des Lettres de France serta Prix David dari Québec buat donasi literaturnya.

Baca Juga : Penulis Kanada yang Dicintai di Seluruh Dunia

Marie-Claire Blais (1939)

Dilahirkan di Québec( 1939), Marie- Claire Blais bisa jadi merupakan novelis Perancis- Kanada yang sangat menyanjung sejauh era kerana sumbangannya yang besar pada kesusasteraan Kanada. Ia menulis La belle bête( Mad Shadows) pada umur 20 tahun, klasik kesusasteraan Québec. Ia membagikan kehidupan pada seluruh tipe karakter, dari pelacur sampai homoseksual pada bunda serta anak yang kurang cinta. Blais sudah amat produktif semenjak roman pertamanya diterbitkan pada tahun 1959, menerbitkan suatu roman terkini nyaris tiap tahun. Dia pula sudah menulis dokumen, syair serta drama yang bagus. Kerja- kerja dia sudah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris, serta bahasa- bahasa lain, tercantum Rusia serta Tiongkok. Dia sudah dianugerahkan sebagian kali buat ciptaannya serta dedikasi pada kesusasteraan, menyambut hadiah Prix Medicis yang berprestij Perancis buat roman Une saison dans la vie dEmmanuel( 1960), yang bisa jadi ialah buatan yang sangat populer, ditambah dengan apresiasi serta pengiktirafan yang lain, kedua- dua negeri serta antarabangsa, semacam Le Prix France- Québec( 1965), Prix Anthanase- David( 1982), serta Karunia Wanita Antarabangsa Terbaik Cambridge buat sumbangannya kepada kesusasteraan serta penyusunan inovatif pada 1995- 96.

Nicole Brossard (1943)

Nicole Brossard merupakan seseorang penyair, novelis, essayist, lesbian, post- modernist, formalis, feminis, serta pengarang revolusioner. Brossard menulis melawan patriarki, garis lurus serta apa sahaja yang cuba buat menyekat suara perempuan. Popular untuk aktivisme sasteranya, dia merupakan pengarang Perancis- Kanada yang produktif serta mempengaruhi. Dia sudah 2 kali dianugerahi oleh Gubernur Kanada buat hadiah syair buat Mécanique Jongluese pada tahun 1974, serta buat Double Impression pada tahun 1984. Brossard pula ialah salah satu dari sedikit yang sudah menyambut pengiktirafan paling tinggi dalam kesusasteraan Québec, le Prix Athanase- David( 1991), buat semua oeuvrenya. Karunia berprestij lain tercantum Le Grand Prix de Poesie de la Foundation bimbingan Forges pada tahun 1989 serta 1999. Kegiatan Brossard sudah diterjemahkan ke dalam bahasa yang berbeza tidak hanya Bahasa Inggeris semacam Sepanyol serta Jerman. Pada tahun 2006, Majlis Kanada mengiktiraf semua pengeluarannya- lebih dari 30 buku- dengan Hadiah Arts Molson. Roman Brossard yang populer serta lebih banyak dikaji yakni Le desert mauve( Mauve Desert), diterbitkan pada tahun 1987 serta dalam bahasa Inggeris pada tahun 1990.